MAYISHAZIRAN2024 Yayın Kurulu
Baharı görmeden yaz sıcaklarına kavuştuk...
Baharı görmeden yaz sıcaklarına kavuştuk... 30 yılı aşan kariyerinde “Eklektik Kelt” müziğiyle dünya çapında 20 milyona yakın albüm satan Kanadalı şarkıcı ve besteci Loreena McKennitt, yepyeni albümü “The Road Back Home” ardından çıktığı “The Mask and Mirror 30.Yıl Turnesi” kapsamında Pasion Turca organizasyonuyla kariyerinin en özel şarkılarını 30 Haziran İzmir, 1 Temmuz Ankara ve 2 Temmuz’daki İstanbul konserleri ile dinleyicileriyle buluşturmaya hazırlanıyor. Doğayla iç içe olmayı sağlaması ve hızlı yatırım dönüşü nedeniyle turizm tesisi yatırımcıları tarafından talep gören Tiny House’lar için yeni düzenlemeler getirildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Meclis eski başkanlarından Kemal Çolakoğlu, EBSO Meclis üyeleriyle tecrübelerini paylaştı. ‘Sanayicilerin yüzündeki sevinçle ülke kahkahaya, üzüntüyle, kahra gider’ dedi. Birincil görevleri arasında, enerji piyasasını düzenlemek ve yapılacak yatırımlar için koordinasyonu sağlamayı hedefleyen GREEN Bank Projesi’nin kurulmasında Türkiye öncü olabilir. Kanaat önderi Uğur Yüce’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nin aracılığıyla hazırladığı raporda bu konuda değerlendirmelerde bulunuyor. Rapora göre, insanlığın günümüzdeki en büyük krizleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasıyla çözülebileceği belirtiliyor. Yıllar önce Mayorka’da başlayan “turist” karşıtı isyanlar Avrupa’nın birçok ülkesine yayılmışken hemen her hafta yeni bir “daha iyi turist” olma rehberi yayınlanıyor. Nedim Atilla'nın yazısı... Türkiye - Yunanistan arasında feribot işletmeciliği yapan firmalar, Yunanistan tarafından başlatılan Türkiye’ye yakın 10 Yunan adasında Kapı Vize uygulamasını, 2024 sezonu beklentilerini Fulya Omaç yazdı. Kültürel mirasın korunması ve yaşatılması için çalışan bir inisiyatif olan, Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen “Kültürel Mirasın Korunmasında Daha Güçlü Bir Sivil Toplum” projesi kapsamında 2022 yılında oluşturulan İzmir Kültürel Miras Platformu, 2023 Yılı İzlem Raporu'nu yayınladı. İzmir'de ne yazık ki birçok endüstri mirasımız göz göre göre yok edildi. Hala kurtarabilecek varlıklarımız olduğu düşüncesiyle İstanbul'dan muhteşem bir örnek sunuyoruz sizlere... Santral İstanbul Enerji Müzesi Monreve Group, Monreve Hotel ile başladığı turizm yatırımlarına; İtalyan mutfağının eşsiz lezzetlerini sunan Montiano Alaçatı’nın ardından şimdi de İzmir’de açılan ikinci şubesi, Montiano Mistral ile devam ediyor. Fransızcada “Benim hayalim” anlamına gelen "Monreve Group"un gelecek planlarını Merve Arkas ile Zeynep Omay konuştu.. Yeniden Kökler dizimizin yayını sürüyor. İki asır önce Napoli'den İzmir'e geldiler ve buradaki ilk sanayi yatırımlarına imza attılar. İtalyan kökenli Levanten ailelerden Pennettiler, beş kuşaktır burada. Bu yüzden gönül rahatlığıyla söylüyorlar: “Birçok İzmirliden daha İzmirliyiz.” Mehmet Gülümser Küçükköy'ün arka sokaklarında dolaştı. "30 yıl önce dış dünyaya kapalı olan bu mahalle, artık pupa yelken turizmin kollarına kendini atmış ve misafirlerini bekliyor. Ayvalık’a gittiğinizde bu köye uğramadan geçmeyiniz" diyor. 1992’de kurdukları DICE KAYEK markası ile üretim yapan Ece Ege ve Ayşe Ege kardeşler moda tasarımında kavramsal sanat akımı ile 1993 yılında genç spor giyim tarzını yaratarak Türkiye’yi temsil ettiler. Raşel Rakella Asal'ın incelemesi. Elde olmayan nedenlerle bir hayli geciken bir sayıyı sizlere sunabildiğimiz için sevinçliyiz. Bizi izlediğiniz için sonsuz teşekkürler.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.