MART2022 Yayın Kurulu
Baharın söyleşileri
İzmir Life, baharın müjdecisi mart ayında iki keyifli söyleşi ile sayfalarını açıyor... İlki 4 Mart’ta vizyona giren “Bergen” filminin yönetmenleri M. Caner Alper ve Mehmet Binay ile yapıldı. Filmlerinde, cinsiyet gerçeğinin toplumda mesele haline gelişini anlatıyor, cesur hikâyeleri seviyorlar çünkü anlatarak insanları düşündüreceklerini biliyorlar ve insanın bu yolla değişebileceğine inanıyorlar. Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra yılın yarısını Alsancak’taki evlerinde geçiren, İzmir çevresine kısa yolculuklar yapmayı seven Alper ve Binay ile söyleşiyi Duygu Özsüphandağ Yayman yaptı. İkinci söyleşimizde; Kuzey Amerika'nın batı kıyılarında Vancouver Adası'nın Brentwood koyunda çözülen palamarlar ile başlayan ve İzmir'e gelene kadar kesintilerle beş yıl süren bir deniz serüvenin baş kahramanı Ahmet N. Davran; yelkenle ilk tanıştığı Mordoğan Manal Koyundaki evinde biraz da gözlerinin ardına saklanan özlemle, bu muhteşem seyirde yaşadığı heyecanlı anları paylaştı bizimle... Şam’dan gelip İzmir’in tekstil ve dokuma sanayiini güçlendirdiler. Şamlı ve Şanlı soyadları tek aile ağacında birleşti, her kuşak farklı sektörlerde kentin nabzını tuttu. Kökler dizimizin yeniden yayınında bu ayın konuğu Şamlı ve Şanlı aileleri. Kronen Zeitung gazetesi konuyu geniş biçimde ele almıştı. “Çanakkale’de şehit düşen bir gönüllü hemşire” başlıklı yazıda Anna Schwartz anlatırken, karakalem çizimlerle de onun hastalarla ile ilgilenmesi ve ölüm anı betimleniyordu. Schwartz ve eşi Dr. Hasan Ragıp Erensel'in hikayesini Dr. Metin Özer yazdı. Mazgallı duvarlı, yedi büyük kuleli, demir kapılı, kapı önü hendekli, üç yerde zemberekli asma köprülü Sancakkale’nin güzelliği yabancı seyyahlar gibi ressamların da ilgisini çekmişti. "Sancakkale Tabloları" Celal Öcal'ın kaleminden geliyor. Nedim Atilla sürdürülebilirlik dosyasında, denizlerimiz için en büyük tehlikenin dip trolü olduğunu söylüyor ve devam ediyor... "AB denizlerin, okyanusların korunması için yasal önlem alıyor, balıkçılar bu önlemlere savaş açıyor. Bugünkü sürdürülebilir dünya konumuz balıkçılık." İtalyan mutfağı, yerel ürünleri, malzemeleri, pişirme teknikleri, yemekleri ve kültürü ile bir kültürel hazine. Dünyanın 124 ülkesinde eş zamanlı olarak gerçekleşen İtalyan Mutfağı Haftası Türkiye’de de tadım etkinliklerinden webinarlara, sürdürülebilirlik, tarım ve gastronomi üzerine söyleşilerden, sanal turlara kadar ilham dolu bir dizi etkinlik ile İstanbul'da gerçekleştirildi. Karadeniz'in küçük bir köyünden, Ankara'daki sağlık kolejine, Almanca öğretmeninden, bir Alman turistin hastane listesine, televizondaki bir kabare programından, kendi kurduğu tiyatroya uzanan bir serüveni, Narımor Urla'nın sahibi Şinasi Dikmen ile Zeynep Omay konuştu. Tarihçi Serdar Şahinkaya "Doğup – büyüdüğüm, ilk ve orta tahsilimi yaptığım, fırtına kanatlı martıların yoldaşlığını hiç unutmadığım kadim bir kenttir İzmir." diye başladığı yazısında bizi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile buluşturuyor. 36 yıllık düştü gerçek oldu; tezgahlar kuruldu ilk battaniyenin üretimi alkışlarla tamamlandı. Ayvalık'ta büyük uğraşlar sonucu, Sedefli Girit Battaniyesi yeniden üretiliyor. Raşel Rakella Asal'ın "Her türlü sınırlayıcı yaklaşımdan sıyrılan çağımız sanatı" olarak tanımladığı "Ready Made" yazısını sanatseverlerin ilgisine... Kitaplarımız çoğunlukla İzmir ile ilgili.. Ekonomik zorluklar satış fiyatımızı artırmamızı gerekli kıldı. Bizi anlayışla karşılayacağınızı umarız.