TEMMUZAGUSTOS2025
Yayın Kurulu
Her yaz yaşadığımız acı
Her yaz yaşanan acı…
Yine ormanlar yanıyor, yine bakımsız elektrik tellerinden çıkan kıvılcım, yine bilinçsiz, bilgisiz insanlar ve yine yeterli uçak yok... Dört bir yanda "Ciğerlerimiz yandı" manşetleri... Gözlerdeki yaş doğayı kurtarmaya yetmiyor ne yazık ki...
Bir başka acı hesap kitap bilmeyen bir avuç zeka yoksununun zeytinlikleri talana açma çabası... Komşuda zeytin ağacını kesene hapis cezası veriyorlar. Biz de termik santrale kömür çıkarmak için zeytin ağaçları kökleniyor onlarca yıl durduğu topraktan... Bir kültürün yok edildiğini de görmüyorlar. Yine günü kurtarma çabası ve bu güzelim ülke göz göre göre her geçen gün daha yoksun ve yokluğa mahkum oluyor.
Gelelim bizim dergimize...
Bu sayıdaki konuğumuzun hikayesini okuduğunuzda gençlerle paylaşmak isteyeceğinize eminiz. ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü ilk 5 mezunundan biri olan Hüseyin Arabul, bu ülke için sağlık sorunlarına karşın 85 yaşında hala üretmeye devam ediyor ve yeni projeler için çalışma arkadaşlarını cesaretlendiriyor. Gelin bu mücadele dolu çok renkli yaşama birlikte tanık olalım.
Türkiye’de tarımın geleceğini etkileyen önemli bir toplumsal hareketlilik dikkat çekiyor. “Tersine göç” olarak adlandırılan bu eğilim, özellikle genç ve eğitimli bireylerin şehir yaşamından uzaklaşıp kırsala yönelerek tarımla ilgilenmelerini kapsıyor.
Sokak kandillerini yakıp-söndürürken, baba mesleği tatlıcılığa başladı ve ismini Hisarönü'ndeki dükkanında bugüne ulaşan bir markaya dönüştürdü Mennan Aygen. Yeniden Kökler dizimizde bu sayıda Mennan'ın öyküsü var.
Hızla artan sıcaklıklar, yetersiz koruma önlemleri ve aşırı kaynak kullanımı okyanus sağlığını tehdit ediyor. Bu durum, yalnızca deniz yaşamını değil, insan sağlığını ve gezegenin dengesini de tehlikeye atıyor.
İzmir’in yapamadıklarını, yapması gerekenleri, yapabileceklerini anlamak, konuşmak tartışmak için Selanik ideal bir kent… Nedim Atilla, Selanik bit pazarında bulduğu “İzmir Hatırasını” yazdı.
Diş Hekimi Emre İpor, bu sayıda sizlere, “sağlık” kavramını sadece doktor muayenesine endekslemeden, aslında ağızda başladığını beş adımda anlatıyor...
Moleküler Gastronomi; Siz hiç kimya laboratuvarında pişirilmiş yemek yediniz mi? Moleküler gastronomi bir bilim dalı ve moleküler mutfak da uygulama alanı... Detaylarını Şef Serkan Aksoy’a Zeynep Omay sordu.
Dünyanın 82 ülkesinden gelen en önemli yazarların, editörlerin, yayınevlerinin buluşma noktası olan en prestijli yemek kitabı ödüllerinde, her sene olduğu gibi bu yıl da heyecan doruktaydı. Ülkemizden de birçok isim, eserleriyle yarışmaya katıldı. Türkiye, yarışmada önemli başarılarla öne çıktı. Zeynep Omay yazdı.
Bedri Karayağmurlar sanat dünyamızı öksüz bıraktı. Anısına Kasım 2021 sayımızda yaptığımız söyleşiyi yeniden yayınlıyoruz.
Barselona’ya gidip de La Sagrada Familia’yı görmemek olmaz. O koskocaman yapısıyla görmezden gelmeniz imkansızdır. Bitmeyen kilise olarak bilinse de bitirilmiş bir anıt kadar sizi büyüler.
Mehtap Süner Susuzlu, adeta zamanda yolculuk yaptıran “Bir Karanfil Hayat” romanında, bir kadının kendisi olabilme mücadelesini, edebi haz veren estetik ayrıntılarla anlatıyor. Susuzlu ile söyleşiyi Hasan Karaca yaptı.
Kitap seçkimiz ilginizi bekliyor.
Eylül'de buluşmak üzere...