AGUSTOS2019
IQUALİT'TE DÖNER YEMEK
Iqaluit’te döner yemek Türklerin küreselleşmeye en somut katkısının döner olduğunu söylemek herhalde abartı sayılmaz, çünkü ulusal damak tadımızın bu seçkin örneği, çeşitli adlar altında da olsa dünyanın her yerinde tüketilebiliyor. Özellikle Ortadoğu ülkeleri olmak üzere bir çok bölgede “çevirme” sözcüğünden bozma “shawarma” ile anılırken, Kanada’da, kimsenin kökenini bilmediği halde, Türkçe adının bozulmuş haliyle Toronto’dan Vancouver’a kadar her yerde “donair” adıyla sevilen bir atıştırmalık olarak yüksek talep görüyor. Ama Kuzey Kutup Dairesi’nin tam üzerinde yer alan Nunavut Bölgesi'nin başkenti Iqaluit’te, hem de iki adıyle birden iki ayrı çeşit olarak tüketime sunulmuş olması herhalde dönerimiz için eşsiz bir zafer olarak kabul edilmeli. Iqualit'teki hızlı yemek lokantasını işleten Lübnanlı uyanık, taze olan eti “donair” olarak satarken bayatlamış olan bloku “beef shawarma” (sığır eti) diye tavuk dönerin alternatifiymiş gibi yediriyor. Özerkliğe giden uzun yol Nunavut, 1 Temmuz Kanada ulusal bayramını, Kanada konfederasyonunun özerk bir bölgesi olarak tanınmasının 20. yıldönümüyle birlikte kutladı. Bu nedenle hem halk, hem de bölgesel özerk hükümetin üyeleri ve personeli arasında belirli bir gurur ve özgüven duygusu neredeyse hissedilir biçimde mevcuttu. Elbette bu özgüven, yalnızca Nunavut’un özerkliği için verilen zor bir hukuki ve siyasi mücadelenin ürünü olduğu için değil, ama demokrat olduğunu iddia eden Anglo-SaksonIarı bile utandıracak derecede demokratik bir sürece dayandığı için yerden göğe kadar hakedilmiş bir duygu.