KASIM2018 Reşat Kutucular
Yine tura geldi
Evet, artık krizin beşinci fazındayız. ?İlk faz daha çok uzmanların tedirgin olduğu geri kalanların bu uzmanlara “gamlı baykuş” olarak baktığı Mayıs 2013- Ağustos 2106 arasındaki dönemdi. Bugün enflasyonla mücadeleden bahseden TÜSİAD, TOBB, İTO, EBSO, İTB gibi kurumlar o zamanlar ya ürkek cümlelerle uyarılar yapıyor ya da oralı olmuyorlardı. Başı belaya sokmaya gerek yoktu! İşler de iyiydi zaten. Ağustos 2016- Ekim 2017 arası ikinci faz yaşandı. Dolar hafif kıpırdadı. Tahvil ve borsa endişelenmedi, sağlam durdu. ?Üçüncü fazı Ekim 2017-Temmuz 2018 arası idrak ettik. Dolar 4'ü aşıp 5'e yaklaştı. Tahvil faizleri ikiye katladı. Borsa düştü. ?Sonraki dönemde ise 7 TL'nin üzerinde dolar, patlamış enflasyon, rayından çıkmak üzere olan bir piyasa gördük. O noktada “devlet” artık yeter diyerek top yekûn gelip duruma müdahale etti. İçi çok dolu olmasa da bir takım programlar açıklandı. Merkez bankası faiz artırımı konusunda cesurlaştı. Dolar yeniden 5,80’nin altına indi. Faizler ufak ufak gerilemeye başladı. Beşinci faza geçmiş olduk. Bu fazda kur daha sakin ancak piyasa daha sıkıntılı. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Fiyatlama davranışları bozulmuş vaziyette. Enflasyon yüzde 20’nin üzerinde katılaşma eğiliminde… İktidar cenahında ise yarı kabul, yarı inkâr, biraz top çevirmece, 31 Mart için vakit kazanmaca, enflasyonla daha ziyade algı üzerinden yürüyen bir mücadele gözlemliyoruz. Yıl 2018. Küresel kapitalizm kılcal damarlara kadar inmiş. Yapay zekaymış, veri mühendisliğiymiş almış başını gitmiş. Amazon’un Apple’ın piyasa değerleri trilyon doları bulmuş. Biz hala “fahiş fiyat artışlarına yol açan fırsatçıların” peşindeyiz. “Yüzde 10 indirim kampanyalarından” medet umuyoruz. Oysa son bir yıldaki en yüksek fiyat artışlarından biri elektrik ve gazda: Yüzde 83 Yerel seçim yüzünden sorunlar öteleniyor ve derinleşiyor. Fatura daha da kabarıyor! Seçimin sonucu ne olursa olsun 2019’un Nisan’ı, Mayıs’ı çok boğucu aylar olmaya aday! ?Bu faz, yani beşinci faz, aynı zamanda “birilerinin” sistemde gömülü zararlarını konuyla ilgisi olmayan başka birilerine gömme safhası oluyor. Bu zarar transferi krizlerin olmazsa olmazı... Kriz yönetiminin alametifarikası! Amerikalı bir fon yöneticisi 2008 krizinde ABD’de yaşanan “zarar transferini” şöyle izah etmişti: “Yazı gelirse biz kazanırız, tura gelirse vergi mükellefi kaybeder!” Ben bunu bize şöyle uyarlayabilirim: Dolar düşük seyrederken kazanç kişiye özeldir, dolar yükselince zarar tabana yayılır. Neo-liberal kapitalizm öyledir ama. Örneğin şirket batmak için çok büyüktür… İşsizlik mi olsundur? Sorunlu şirket belki iktidar çevresine "fazla yakındır”… Kötü günde dost olunmayacak mıdır? Sektör “stratejik” öneme sahiptir! Yani olay beka meselesidir! Bazen de şirketin kurtarılmasında kamunun kendisinin bile göremediği "kamu yararı" vardır! Hepimiz aynı gemideyizdir ne de olsa! Böyle zamanlarda siyaset ortalığı velveleye vermeden bu zararı vergi mükellefine virman etme sanatıdır! Vergi mükellefi mi? Fazlaca itiraz etmez, edemez. Borçludur, örgütsüzdür, güvencesizdir. Uyumludur, uzlaşmacıdır, mecburen fedakârdır!
E-DERGÄ° Ä°zmir Life ÅŸimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Mayıs 2019 sayısında neler vardı göz atın!
SÄ°NEMALAR
AYIN MEKANLARI MURANO'S ALAÇATI

Murano’s Alaçatı İzmir’in İtalyanı Alaçatı’da Bayraklı’da İtalyan mutfağını meraklılarına sunan Murano’s, İtalyan esintisini Alaçatı’ya taşıdı. Adını İtalya’nın ünlü Murano Adası’ndan alan Murano's Alaçatı'nın işletmecisi Fulya Perçin Yonuk ve şef ortağı Gökçen Yıldırım, "Alaçatı'da İtalya rüzgarı esecek" diyor. Yaz sezonunu boyunca özel ürünlerle hizmet vereceklerini söyleyen Yonuk, Murano's olarak ekmeklerini kendilerinin yaptığını, zeytinyağını ise aile çiftiğinden getirerek sunduklarını, mutfaklarında yerel üretici ile çalıştıklarını belirtti. Yonuk “Kuşkonmazlı rizotto, enginarlı makarna yapıyoruz. Her bir tabakta yaratıcı dokunuşlar var, bir araya gelmeyeceği düşünülen malzemeleri bir arada kullanmayı seviyoruz” diye konuştu. SİCİLYA'DAN ALAÇATI'YA TRANSFER Yeni menü de deniz mahsüllü makarnalar, ördek ve et yemeklerinin yanında İtalya mutfağından da özel lezzetler olduğu...

[Devamını Oku...]

SOTA ALAÇATI

Sota Alaçatı Kabukları kırmaya gelin... Alaçatı’nın tek canlı kabuklu deniz ürünleri restoranı SOTA Alaçatı, yaratıcı menüsüyle deniz mahsulü sevenlerin kalbini fethediyor. Afrodizyak tepsileri, mavi yengeç, canlı ıstakoz ve istiridye, Çeşme ve Karaburun Yarımadası’nın en güzel karidesleri, kerevizli kremalı siyah midye, langusta ve karavida… Nadir bulunan lezzetleri aynı tabakta buluşturan SOTA Alaçatı, yaza özel hazırladığı set menüleriyle de dikkat çekiyor. Deniz mahsulleriyle bezenmiş menüsünü Ege yöresinden en özel mezelerle ve butik üretim yapan üreticilerden tedarik edilen şaraplarla zenginleştiren SOTA Alaçatı, haftanın 4 günü canlı müzikle misafirlerini eğlenceye doyuruyor. Her Çarşamba ve Cuma Nurzat - Esra Band, Her Perşembe ve Cumartesi ise Billur Koyuncu’nun sahne alacağı müzik programları 1 Haziran'da başlıyor. Ayrıcalıklar SOTA Alaçatı’da! İlklerin restoranı Sota ...

[Devamını Oku...]

zala balayage hair extensions balmain hair extensions clip in hair extensions uk best hair mask for fine hair how to make a ponytail wig cap hair extensions uk tresemme hair dryer boots black bridesmaids hairstyles hair extensions selena gomez hair clips 2018 vine mink brazilian hair 9a real hair wigs uk