KASIM2018 Reşat Kutucular
Yine tura geldi
Evet, artık krizin beşinci fazındayız. ?İlk faz daha çok uzmanların tedirgin olduğu geri kalanların bu uzmanlara “gamlı baykuş” olarak baktığı Mayıs 2013- Ağustos 2106 arasındaki dönemdi. Bugün enflasyonla mücadeleden bahseden TÜSİAD, TOBB, İTO, EBSO, İTB gibi kurumlar o zamanlar ya ürkek cümlelerle uyarılar yapıyor ya da oralı olmuyorlardı. Başı belaya sokmaya gerek yoktu! İşler de iyiydi zaten. Ağustos 2016- Ekim 2017 arası ikinci faz yaşandı. Dolar hafif kıpırdadı. Tahvil ve borsa endişelenmedi, sağlam durdu. ?Üçüncü fazı Ekim 2017-Temmuz 2018 arası idrak ettik. Dolar 4'ü aşıp 5'e yaklaştı. Tahvil faizleri ikiye katladı. Borsa düştü. ?Sonraki dönemde ise 7 TL'nin üzerinde dolar, patlamış enflasyon, rayından çıkmak üzere olan bir piyasa gördük. O noktada “devlet” artık yeter diyerek top yekûn gelip duruma müdahale etti. İçi çok dolu olmasa da bir takım programlar açıklandı. Merkez bankası faiz artırımı konusunda cesurlaştı. Dolar yeniden 5,80’nin altına indi. Faizler ufak ufak gerilemeye başladı. Beşinci faza geçmiş olduk. Bu fazda kur daha sakin ancak piyasa daha sıkıntılı. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Fiyatlama davranışları bozulmuş vaziyette. Enflasyon yüzde 20’nin üzerinde katılaşma eğiliminde… İktidar cenahında ise yarı kabul, yarı inkâr, biraz top çevirmece, 31 Mart için vakit kazanmaca, enflasyonla daha ziyade algı üzerinden yürüyen bir mücadele gözlemliyoruz. Yıl 2018. Küresel kapitalizm kılcal damarlara kadar inmiş. Yapay zekaymış, veri mühendisliğiymiş almış başını gitmiş. Amazon’un Apple’ın piyasa değerleri trilyon doları bulmuş. Biz hala “fahiş fiyat artışlarına yol açan fırsatçıların” peşindeyiz. “Yüzde 10 indirim kampanyalarından” medet umuyoruz. Oysa son bir yıldaki en yüksek fiyat artışlarından biri elektrik ve gazda: Yüzde 83 Yerel seçim yüzünden sorunlar öteleniyor ve derinleşiyor. Fatura daha da kabarıyor! Seçimin sonucu ne olursa olsun 2019’un Nisan’ı, Mayıs’ı çok boğucu aylar olmaya aday! ?Bu faz, yani beşinci faz, aynı zamanda “birilerinin” sistemde gömülü zararlarını konuyla ilgisi olmayan başka birilerine gömme safhası oluyor. Bu zarar transferi krizlerin olmazsa olmazı... Kriz yönetiminin alametifarikası! Amerikalı bir fon yöneticisi 2008 krizinde ABD’de yaşanan “zarar transferini” şöyle izah etmişti: “Yazı gelirse biz kazanırız, tura gelirse vergi mükellefi kaybeder!” Ben bunu bize şöyle uyarlayabilirim: Dolar düşük seyrederken kazanç kişiye özeldir, dolar yükselince zarar tabana yayılır. Neo-liberal kapitalizm öyledir ama. Örneğin şirket batmak için çok büyüktür… İşsizlik mi olsundur? Sorunlu şirket belki iktidar çevresine "fazla yakındır”… Kötü günde dost olunmayacak mıdır? Sektör “stratejik” öneme sahiptir! Yani olay beka meselesidir! Bazen de şirketin kurtarılmasında kamunun kendisinin bile göremediği "kamu yararı" vardır! Hepimiz aynı gemideyizdir ne de olsa! Böyle zamanlarda siyaset ortalığı velveleye vermeden bu zararı vergi mükellefine virman etme sanatıdır! Vergi mükellefi mi? Fazlaca itiraz etmez, edemez. Borçludur, örgütsüzdür, güvencesizdir. Uyumludur, uzlaşmacıdır, mecburen fedakârdır!
E-DERGÄ° Ä°zmir Life ÅŸimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
MART 2019 sayısında neler vardı göz atın!
SÄ°NEMALAR
AYIN MEKANLARI BLUEBELL GASTROPUB

BlueBell GastroPub: Mutfağı mükemmel bir pub İzmirli genç girişimci Pınar Yazıcı, tasarladığı “BlueBell GastroPub" İzmir Bostanlı’da açıldı. Mekan mutfağı sağlam bir Pub olarak öne çıkıyor. Menüsünde "Blue's Kitchen", "Ortaya", "Ekmek Arasında", "Salatalar" ve "Tatlılar" bölümlerinde özel lezzetler bulunan BlueBell GastroıPub'da; "Tabaklarımızdaki malzemeleri geleneksel yöntemler dışında kullanmaya devam ediyoruz. Pancarı turşu yapmak yerine, tarçın ile fırınlıyoruz" diyen şef Ercan Aydın kendine özgü ekmek ve sıcak sunumlarını misafirleriyle buluşturuyor. Blue Bell’de Barmen Can Güneli, orijinal tütsülenmiş kokteylleriyle misafirlerine keyifli sürprizler hazırlıyor. Gece 02.00'a kadar açık olan BluBell, kısa zamanda bir müdavim kitlesi yaratmış görünüyor. Bostanlı takılmak için keyifli bir mekana daha kavuştu. Ekmek arası kokoreçten Mac&Cheese'e kadar değişik lezzetler sunan me...

[Devamını Oku...]

SOİREE

Soirée; Deniz kenarında çiçek bahçesi Çoğunlukla yeme içme mekanlarının bulunduğu Konak Pier AVM'de deniz kenarında bir çiçek bahçesi olan Soirée Restoran konuklarına lezzetlerin yanı sıra huzur vaat ediyor. Soirée'nin deneyimli şefleri menüyü dünya ve Türk mutfağının lezzetleri ile donatmış. Kahvaltıdan soğuk ve sıcak başlangıçlara, salatalardan pizzalara, beyaz ve kırmızı et yemeklerinden balık çeşitlerine kadar neredeyse yok yok bu menüde... Soirée, kendisini "şehrin en iyisi" söylemiyle tanımlayarak iddiasını ortaya koyuyor. Kahvaltı 37 TL (Tek kişilik) Otlu Omlet 20 TL Sürk Mezesi 15 TL Geyik Başı Mezesi 15 TL Mütebbel 18 TL Paşa Mezesi 15 TL Soğuk Et Tabağı 70 TL Mozarella Domates Tabağı 25 TL Kırmızı Soğan Çorbası 19 TL Bouillabaise Balık Çorbası 25 TL. Karadeniz Usulü Yaprak Sarma 21 TL Keçi PeynirliGirit Salata 37 TL 5 Peynirli Pizza...

[Devamını Oku...]
SOİREE

zala balayage hair extensions balmain hair extensions clip in hair extensions uk best hair mask for fine hair how to make a ponytail wig cap hair extensions uk tresemme hair dryer boots black bridesmaids hairstyles hair extensions selena gomez hair clips 2018 vine mink brazilian hair 9a real hair wigs uk