TEMMUZAGUSTOS2025
GASTRONOMİ ÖDÜLÜ
Gourmand World Cookbook Awards 2025 Dünyanın Gastronomi Oscar’ı olarak kabul edilen Gourmand World Cookbook Awards Ödülleri, bir ülkenin yemek kültürünün imajını oluşturmak ve dünyaya göstermek için çok önemli bir fırsat! Bu yıl ülkemiz bu fırsatı çok iyi değerlendirdi. Eserleriyle ülkemizi temsil eden birçok isim, yarışmada önemli başarılar elde ederek Türkiye’yi öne çıkardı. Portekiz’in sahil beldesi olan Cascais‘teki Estoril Kongre Merkezi’nde, 18-22 Haziran tarihlerinde 30. kez düzenlenen Gourmand World Cookbook Awards, Dünya Gıda Zirvesi (Cascais World Food Summit) kapsamında gerçekleşti. Edouard Cointreau’nun kurucusu olduğu Gourmand World Cookbook Awards, 1995 yılından beri her yıl farklı bir ülkede yapılıyor ve alanının en iyilerini seçiyor. Zirve öncesinde, 17 Haziran günü Lizbon’da, Chef Chakall’ın sahibi olduğu La Panamericana adlı muhteşem manzaralı restoranda, hoş geldin partisi gerçekleştirildi. Partide özellikle Asya kıtasından yazarlar, editörler ve yayınevlerinin baskın oluşu dikkat çekiciydi. Partiye en büyük katılımın Çin ve Japonya’dan oluşu gözlerden kaçmadı. Yazarlara en fazla devlet desteğinin verildiği ülkelerin Çin, Japonya, Kamboçya ve Mauritius olduğunu söyleyebiliriz. Parti, verimli kontaklar kurulmasına da vesile oldu. Dünyanın 82 ülkesinden gelen en önemli yazarların, editörlerin, yayınevlerinin buluşma noktası olan en prestijli yemek kitabı ödüllerinde, her sene olduğu gibi bu yıl da heyecan doruktaydı. Ülkemizden de birçok isim, eserleriyle yarışmaya katıldı. Türkiye, yarışmada önemli başarılarla öne çıktı. İşte ülkemizi temsil eden ve ödül alan kitaplar; • Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun yazmış olduğu ‘’Yücider, Journal Of Geographic Indications’’ • Aslıhan Koruyan Sabancı’nın yazmış olduğu ‘’Mediterranean Cooking For Children’’ ve ‘’Nature’s Therapeutic Pecipes’’ • Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber’in yazmış olduğu ‘’Peynir’’ kitabı • Ceylin Torgay’ın yazmış olduğu ‘’Şerefe Sanat’’ kitabı • Şef Çiğdem Alagök’ün yazmış olduğu "Apiko-Balık Yemekleri El Kitabı” • Sinan Hamamsarılar ve Simay Bülbül’ün yazmış olduğu “Ege’den Miras Sofralar’’ • Burkay Adalığ’ın yazmış olduğu “Kadehte Rakı Beyazı” kitabı • Ve daha önce dergimiz için kendisiyle kitabı hakkında söyleşi yaptığımız Şan Eylem Doğan tarafından yazılan ‘’Viskinin Gizemli Yolculuğu’’ oldu. Söyleşiyi, dergimizin Ocak/Şubat 2025 sayısında okuyabilirsiniz (https://www.izmirlife.com.tr/s/ocaksubat2025). Kültürel hazinemizi uluslararası yayın dünyasında taçlandıran eser sahiplerini candan kutluyoruz.