KASIM ARALIK 2023 Hazırlanan "Terminal Şehir İzmir" projesiyle, yeni İpekyolu olarak da bilinen Çin’in "Kuşak Yol Girişimi" kapsamında İzmir’in Avrupa ve Kuzey Afrika’ya açılan bir terminal haline getirilmesi amaçlanıyor.
TERMİNAL ŞEHİR İZMİRTERMİNAL ŞEHİR İZMİRTerminal şehir İzmir İzmir sevdalısı işinsanı Uğur Yüce, kentin gelişimi için proje üretmeye, yol göstermeye, destek çağrıları yapmaya devam ediyor. Hazırlanan "Terminal Şehir İzmir" projesiyle, yeni İpekyolu olarak da bilinen Çin’in "Kuşak Yol Girişimi" kapsamında İzmir’in Avrupa ve Kuzey Afrika’ya açılan bir terminal haline getirilmesi amaçlanıyor. İzmir'in, Asya’nın en batısındaki konumu, insan sermayesi, teknoloji, sanayi ve serbest bölge altyapısı, mevcut limanları ve genişlemeye açık liman kapasitesiyle, bu lojistik koridor için Türkiye’nin en cazip bölgesi olduğu belirtilen projede; Bu önemli fırsatın değerlendirilebilmesinin, "Kuşak Yol" ile uyumlu olarak, Türkiye’nin "Orta Koridor" girişimi üzerinde konumlanması, Güneyde deniz koridoruna entegre olması ve Çin yatırımlarının Türkiye’ye çekilmesine bağlı olduğu kaydediliyor.
CARFİ KÖŞKÜCARFİ KÖŞKÜİzmir Büyükşehir Belediyesi, şehrin zengin mimari mirasını yeniden gün ışığına kavuşturuyor. İzmir’in tarihi semtlerinden Tilkilik’teki Carfi Köşkü’nü yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla ayağa kaldıran Büyükşehir Belediyesi, Agora’da adeta parlayan bir yıldız yarattı.
UWE 2023 KONFERANSIUWE 2023 KONFERANSIİzmir, UWE 2023 konferansına ev sahipliği yaptı Türk Üniversiteli Kadınlar Derneğimizin İzmir Şubesi 5-7 Ekim tarihleri arasında, üyesi olduğu Avrupalı Üniversiteli kadınlar Birliği'nin (UWE) 2023 konferansına ev sahipliği yaptı. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Meral Güler ve Türkiye’deki şube başkanlarının da katıldığı, ana teması “Barış, Eşitlik, Dayanışma ve Kadın” olan etkinlikte, İzmir Şubesi Başkanı Esen Alpagut ve yönetim kurulu üyeleri; örnek bir çalışma gerçekleştirerek 100. yılında Cumhuriyet değerlerini uluslararası katılımcılara tanıttılar.
DENİZ MÜZESİDENİZ MÜZESİ Bodrum Deniz Müzesi etkinlik programlarını açıkladı Ülkemizin ilk ve tek “özel” denizcilik müzesi olan Bodrum Deniz Müzesi, sosyal belediyecilik anlayışının önemli bir hizmet alanı olan kültür alanında topluma fayda sağlamaya devam ediyor. Her yaştan bireye yönelik rehberli müze gezileri; çocuk, genç ve yetişkin atölyeleri, denizcilik buluşmaları, Halikarnas Balıkçısı Anma Programları, 8 Ay 8 Kitap Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri, okul ve öğretmen iş birliğinde gerçekleşecek olan etkinlik tasarımı ve 5. Çocuk Resim Yarışması olarak etkinlik ve programlarını duyurdu. Rehberli Müze Gezileri Geleneksel tekne modellerini, süngerciliği, Halikarnas Balıkçısı Özel Koleksiyonu’nu, Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu’nu ve denize, denizciliğe ait birçok eseri, objeyi, belgeyi barındıran Bodrum Deniz Müzesi, müze uzmanlarının rehberliğinde gezilebiliyor. Her Bireye Müze Atölyesi Uzman eğitmenlerin eşliğinde gerçekleşecek olan atölyeler, müze tarafından 7-11 yaş, 12-18 yaş ve 18 yaş ve üstü bireylere yönelik olarak açıklandı. Fibonaççi Ve Küçülen Kâğıtlar, Müzede Oyunlar, Origami Öğreniyorum, Müzede Drama, Süngerler: Bir Fizik Atölyesi ve Teknelerle Matematik gibi 7 yaşından 18 yaşına kadar tüm çocuk ve gençleri kapsayan 10 farklı atölye içeriği müzenin açıklamış olduğu atölye tarihlerinde gerçekleşecek. Yetişkinlere yönelik atölyelerde ise denizci bağları anahtarlık ve koleksiyonculuk yer alıyor. Denizcilik Buluşmaları Denizcilik, denizcilik tarihi ve kültürüyle ilgili mesleklerinde uzmanlaşmış kişiler ve bu alanda söz sahibi araştırmacılarla birbirinden farklı etkileşimli sunum, seminer ve söyleşiler müzede gerçekleştirilecek. Program takvimi: 17 Kasım “Piri Reis’in İzinde” 8 Aralık Denizcilik Bayrakları” 12 Ocak “Deniz Büyücüsü 26 Ocak “Bodrum’un Geçmiş Kayıkları” Timuçin Binder, Sunum 1 Mart “Murat Dede’ye Ağıt” İbrahim Arkula, Sunum 26 Nisan “Bodrum Süngercilik Müzesi Kurucu Bağışçısı Mustafa Cem İle Söyleşi” 24 Mayıs “Koleksiyoner Jeff Hakko İle Söyleşi” Söyleşi ve Kitap İmza
KEMERALTIKEMERALTIKemeraltı, tarihi ve geleceğiyle parlıyor TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Tarihi Kemeraltı Bölgesi’nin tarihini, geleceğini ve vizyonunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve Nobel Expo Fuarcılık iş birliğiyle ile düzenlenen Rescon Expo – 2’nci Emlak, İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı’nda paylaştı. İneler, bölgenin tarihini ve geleceğini kucaklayan bir projenin parçası olarak önümüzdeki Ocak ayında hayata geçirilecek olan Metamuseum’un duyurusunu da fuarda yaptı. Sergenç İneler, Kemeraltı’nın, İzmir’in en önemli değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, bu bölgenin son yıllarda büyük yatırımların odağı haline geldiğine dikkat çekti. İneler, Kemeraltı’nın, milattan önce 400 yılında Symrna Agorası’nda kurulduğunu, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri haline gelen bu bölgenin, tarih boyunca birçok olaya tanıklık ettiğini hatırlattı. İneler, “Ancak zaman içinde yaşanan olaylar, özellikle 1922 İzmir yangını ve ekonomik sıkıntılar, göçler, Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgelerinin zaman zaman önemini yitirmesine neden oldu” dedi. İneler, tarihi merkezin canlandırılması ve yeniden parlatılması için TARKEM’in büyük bir vizyon ortaya koyduğunu belirterek, “Alsancak Limanı’nın yakın gelecekte bir cruise limanına dönüşmesi, Kemeraltı’nın çekiciliğini artıracak önemli bir gelişme. Ayrıca, Ankara -İstanbul yüksek hızlı tren projesinin İzmir’deki son durağının Basmane olması, bölgenin geleceği için büyük bir potansiyel taşımakta. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu bölgeye yaptığı altyapı çalışmaları da Kemeraltı’nın daha modern ve çekici bir hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Yapılan tüm bu çalışmalar, bölgenin su baskınlarından korunmasını, gece hayatının canlanmasını, sokak lezzetlerinin ön plana çıkmasını ve kültürel yemeklerin tarihle iç içe sunulduğu ve büyük projelerin hayata geçirilmesi ile geçmişten günümüze kadar gelen binaların restore edilip turizme ve hayata katkı sunması konusunda bir atmosferin oluşturulmasını hedefliyor” diye konuştu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Giriş Başvurusu TARKEM Genel Müdürü İneler, ayrıca, Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişi için yürütülen çalışmalardan da bahsetti. Sergenç İneler, “Yaklaşık 4 yıl önce başvuruldu ve önümüzdeki 2 yıl içinde başvuru kabul edilirse Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgesi, İzmir’in tarihi merkezi olarak uluslararası bir tanınırlık kazanacak. Kemeraltı’nın geleceği ve uluslararası tanınırlığı artacak. Biz bunun için Kemeraltı’nın geleceğine dair büyük bir vizyonla çalışıyoruz ve bölgenin tarihi, kültürel mirasını korurken uluslararası tanınırlığını artırmayı ve İzmir’i dünya çapında bir destinasyon haline getirmeyi de amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. TARKEM ve İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu TARKEM’in bu tarihi bölgenin restore edilmesi ve geliştirilmesi için büyük bir rol üstlendiğini ifade eden Sergenç İneler, “TARKEM olarak, 2 bin 500 yıllık değerin geleceğine ortak olun diyerek İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu kurduk ve yatırımcılara benzer projeler üretme fırsatı sunuyoruz. Bu fon, bölgedeki yapıları restore ederek turistik bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Şu anda TARKEM’in tasarrufu altında restore edilen ve tamamlanan birçok yapı bulunuyor. Bu yapılar, konaklama, yeme içme, ofisler, kültürel alanlar ve eğitim veren alanlar olarak kullanılmakta. Ayrıca, TARKEM’in gelecekte tamamlamayı planladığı projelerle Kemeraltı turistik bir cazibe merkezi haline gelecektir” dedi. Metamuseum ile geçmişe yolculuk Kemeraltı’nın, İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliğini temsil eden bir bölge olarak öne çıktığını söyleyen Sergenç İneler, bölgenin tarihini ve geleceğini kucaklayan bir projenin parçası olarak önümüzdeki Ocak ayında hayata geçirilecek olan Metamuseum’un duyurusunu da Rescon Fuarı’nda yaptı. İneler, “Açılacak Metamuseum’da, Kemeraltı ve Basmane bölgelerinin 1500, 1600 ve 1700’lerde nasıl birer yaşam alanı olduğunu göstermek için bir Metaverse programı olarak tanıtılacak. Bu inovasyon, ziyaretçilere bu tarihi bölgelerin geçmişine bir yolculuk yapma fırsatı sunacak. Metamuseum, geçmişi gelecekle bir araya getirecek ve aynı zamanda bölgenin zengin tarihini yeni nesillere aktaracak” diye konuştu. Tarihi bölgenin geleceği için TARKEM’in önemi TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, bu büyük vizyonun arkasındaki güçlü bir ekip bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “TARKEM, yaklaşık 11 yıl önce 116 ortağın bir araya gelmesiyle kuruldu. Bu ortaklar arasında büyük özel sektör kuruluşları olan Arkas, Yaşar ve Eczacıbaşı gibi holdingler ve isimler bulunurken aynı zamanda Kemeraltı’nda esnaflık yapan dönerciler, tuhafiyeciler, gıda sektöründen esnaf ve diğer iş insanları da bulunuyordu. Bu 116 ortaklı yapı Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgelerini önümüzdeki 25 yıl içinde canlandırmak ve ayağa kaldırmak amacıyla bir araya geldi. TARKEM, 176 ortakla bugüne gelmiş olan temel bir kamu-özel iş birliği yapısına sahip. Bu yapı içerisinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi tüm odalar ve borsalar, iş insanları dernekleri gibi önemli paydaşlar bulunuyor. Bu, Türkiye›de benzersiz bir kamu-özel sektör iş birliği örneğidir” Sözlerini şöyle tamamlayan İneler, “Kemeraltı Bölgesi’nin geleceğini parlak bir şekilde şekillendirmek ve İzmir’i dünya çapında tanınan bir tarihi merkez haline getirmek için vizyonumuzu oluşturduk, planlamamızı yaptık. Bu projenin başarısı, tarihi ve kültürel mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma konusundaki kararlılığıyla dikkat çekmekte. TARKEM, gelecek yıllardaki yatırımları ve iş birlikleri ile Kemeraltı’nın, İzmir’in ve Türkiye’nin tarihi mirasına önemli bir katkıda bulunmaya devam edecek” dedi.
DR. GARABET HAÇERYAN VE İZMİR GÜNCESİDR. GARABET HAÇERYAN VE İZMİR GÜNCESİDoktor Garabet Haçeryan’ın İzmir güncesinin düşündürdükleri Erivan Devlet Üniversitesi'nde Yabancı Diller bölümü başkanlığı yapan ve Kanada’da yaşayan Dora Sakayan, büyükbabası Dr. Haçeryan ve 8 kişilik ailesinin 1922 Eylül'ündeki yaşadıklarını “Garabet Haçeryan’ın İzmir güncesi” isimli kitapta topladı. Uz. Dr. Metin Özer'in tarih sayfalarındaki yazısını mutlaka okuyun!
AFET KONTEYNERİAFET KONTEYNERİRotaryenlerden Bodrum’a ‘Afet Acil Yardım Konteyneri’ Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu, Rotary Vakfı’nın katkıları ile hazırladıkları altı adet ‘Afet Acil Yardım Konteynerini Bodrum yarımadasında çeşitli noktalara yerleştirilmek üzere bölgedeki yerel idarelere teslim etti. Konteynerlerin teslim töreninde konuşan UR 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Ayda Özeren, son dönemde yaşanan orman yangınları, sel, deprem gibi birçok afet sonrasında bu projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi. Afetin nereden gelirse gelsin her koşulda, her zaman hazır olmanın önemine vurgu yapan Özeren, “Bodrum halkının hizmetine sunduğumuz konteynerlerin hayırlara vesile olması ve hiçbir zaman ihtiyaç duyulmamasını dilerim” dedi. Afet Yardım Konteynerlerinin fark yaratacağına inandıklarını ifade eden Özeren, “Acil müdahale ekiplerinin gerekli malzemelere hızla ulaşmasına bu konteynerler büyük katkı sunacaktır. Konteynerler içinde; jeneratör, delici ve kırıcı matkaplar, seyyar aydınlatma, kablolar, el feneri, megafon, ilk yardım çantaları, sedyeler, soğuk iklim çadırları, yangın söndürme tüpleri de dahil yaklaşık 65 kalem malzeme bulunuyor. Bu konteynerlerin hazırlanmasında emeği geçen her bir üyemize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EROL ÖZDAYI VE MAKRO FOTOĞRAFLARIEROL ÖZDAYI VE MAKRO FOTOĞRAFLARITürkiye'nin usta fotoğrafçılarından Erol Özdayı, "Doğaya gönül gözüyle bakmanın fotografik ifadesi" olarak tanımladığı makro fotoğraf çekimini anlatıyor.
KİRLİ HANIMKİRLİ HANIMKirli Hanım peyniri dünya üçüncüsü Dünya Peynir Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, Norveç’teki Dünya Peynir Yarışması’na katıldı. Geleneksel reçetesi korunarak bugüne ulaşan nadir peynirlerimizden olan Kirli Hanım bu yarışmada başarı kazandı. Sadece Balıkesir’in kendine özgü 50 çeşit peyniri bulunurken coğrafi işaretli Kirli Hanım, dünya üçüncüsü olarak bronz madalya aldı. Yarışmada Norveç’in Nidelman Blu peyniri ise dünyanın en iyi peyniri seçildi.
DÜNYANIN KURTULUŞU BİTKİ BAZLI BESLENMEDÜNYANIN KURTULUŞU BİTKİ BAZLI BESLENMEGezegenimizin belki de en büyük ihtiyacı: Bitki bazlı Beslenmek İyi ki İzmir Life var. Düşüncelerimizi güvenle dile getirip, dünyanın geleceği için kaygılarımızı aktarıyoruz. Yazdıklarımız buza da yazılmıyor. Kalıcı oluyor. Bütün bir yıl olduğu gibi bu yazıda da gezegenimizin önemli bir sorunu “iklim krizi” üzerine kalem oynatacağız… İklim krizini geriletmek adına dünyada yaşanan “bitki bazlı üretim” gelişmelerini anlatmak istiyorum. Pek çok uzmanın işaret ettiği gibi, enerji üretiminden kaynaklanan emisyonları sıfıra indirsek bile, et ve süt endüstrileri tek başına dünyayı kritik küresel ısınma seviyelerini aşmaya itiyor. Hızla büyüyen bitki bazlı sektör, gezegenin ihtiyaç duyduğu yaşam çizgisi olabilir. Alternatif gıda satışları son yıllarda hızla arttı ve yeni, daha çevre dostu proteinler geliştiren yeni girişimlere ve şirketlere yapılan yatırımlar da arttı. Yulaf mucizesi Bitki bazlı süt alternatifleri, gıda alışverişi yapanların listelerinde yerleşik bir madde haline geldi. Soya ve yulaftan hindistancevizi, pirinç ve badem sütüne kadar seçenekler sonsuzdur. İsveç markası Oatly'nin büyük başarısı sayesinde yulaf sütü son yıllarda katlanarak arttı. Yulafın ormansızlaşma veya aşırı su ihtiyacı ile ilişkili olmayan sürdürülebilir bir ürün olması ve süt ürünleri, soya veya sert kabuklu yemişlerin aksine doğası gereği alerji dostu olması, onları harika bir süt alternatifi haline getirdi. Alternatif proteinler 2021'de pandemi döneminde yaşanan benzeri görülmemiş talep, yeni bitki bazlı et, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünlerinin büyük ölçekli üretimini tetikledi; büyük gıda şirketleri, yeni kurulan şirketler ve perakendeciler, yüksek kaliteli bitki bazlı gıda geliştirmek için çabalarını ve kaynaklarını artırdı. Pandemi kaynaklı tedarik zinciri kesintilerine ve küresel ekonomik krize rağmen, Ayrıca, alternatif proteinlerin satışları, hayvan bazlı benzerlerini geride bıraktı ve şimdi toplam gıda perakende satışlarından üç kat daha hızlı büyüyor. Önce bitki sütleri Bitki bazlı süt, tüm alternatif protein kategorileri arasında en gelişmiş süt olarak dikkati çekiyor. Alternatif süt, bitki bazlı pazardaki açık ara en büyük kategori ve ürün yeniliğinden ve genişletilmiş ürün yelpazesinden yararlanmaya devam ediyor. Bitki bazlı yumurta Ürün çeşitliliği en az olan bitki bazlı yumurta, aynı zamanda bitki bazlı pazarda en hızlı büyüyen kategori oldu. Alternatif yumurta satışları 2018'den bu yana yüzde 1000 artış göstererek 2021'de 39 milyon ABD dolarına ulaştı. Yumurta yerine geçen ürünlerin geliştirilmesine yönelik araştırmalara yapılan yatırımlar da son yıllarda artış gösteriyor. Küresel bitki bazlı gıda endüstrisi Bitki bazlı en büyük pazarlar Kuzey Amerika ve Batı Avrupa iken, Asya Pasifik bölgesi geçen yıl yüzde 30'luk rekor bir büyüme oranı yaşadı; sektörün dünya çapında açık ara en hızlı büyüdüğü bölge oldu. Good Food Institute'un yakın tarihli bir raporuna göre, sektörün durumuna göre ABD'de bitki bazlı gıdalar 7,4 milyar dolarlık bir pazar ve alternatif süt açık ara en karlı sektör... Bitki bazlı deniz ürünleri Öyle görünüyor ki bitki bazlı deniz ürünleri 2030 yılına kadar alternatif et endüstrisini geçecek… Amerika, Çin ve Hong Kong merkezli bitki bazlı deniz ürünleri şirketleri de bu yeni protein pazarını büyütmek için çalışıyor. 2019-2021 yılları arasında bu sektörde satışlar yüzde 42 artmış. Bitki bazlı deniz ürünleri şirketleri yatırımcıların radarında giderek daha fazla ön plana çıkıyor; yeni girişimlere ve yeni ürünler geliştiren şirketlere milyonlarca dolar yatırım yapılıyor.
LANSİNOH ÖDÜL ALDILANSİNOH ÖDÜL ALDILansinoh ödülden ödüle koşuyor İki yıl üst üste Türkiye’de "Yılın En İyi İşvereni" seçilen Lansinoh Avrupa beşincisi oldu. Lüksemburg’da Great Place to Work’ün ev sahipliği yaptığı ödül töreninde 2023 Avrupa’nın En İyi İşverenleri listesinde beşincilik ödülü Lansinoh’un oldu. Anne bebek ürünleri kategorisinin öncü markası Lansinoh, Great PlaceTo Work Enstitüsü'nün düzenlediği “Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2023” listesine birincilikten giriş yapmıştı. Bu başarının ardından Lansinoh, Avrupa’da 1 milyondan fazla çalışanın işyerindeki deneyimleri hakkında yapılan anketin ardından seçilen 150 kuruluş içinde 5.ci oldu.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİTOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİZorlu: Eşitlik için zihinsel değişim olmalı Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Türkiye’nin 146 ülke arasında 129. sırada yer aldığını belirterek, “Ailede, iş hayatında, akademide, siyasette, kısacası her alanda kadının dezavantajlı konumdan eşit konuma yerleşmesi için önce zihinlerdeki değişimin tamamlanması gerekiyor” dedi. ESİAD tarafından, İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ve Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Duyarlı İş Yerleri” toplantısında, kadının iş hayatındaki yeri ve ABnin bu konudaki düzenlemeleri ele alındı. İZİKAD Başkanı Betül Sezgin’in de katıldığı toplantının moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi Mükemmeliyet Merkezi Müdürü ve CALIPER-Cinsiyet Eşitliği için Araştırma ve Yenilikçilik Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Gökay Özerim üstlendi. Toplantıda CALIPER Projesi Eğitmeni Doç. Dr. Ece Öztan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin iş dünyası için neden önemli olduğunu anlattı. SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMELİ Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, ESİAD olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna özel bir önem verdiklerini vurgulayarak, “Bir ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasının sürdürülebilir olması için sağlam bir temel gerekiyor. Bu temel de toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan ‘Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek’ başlığı son derece önemli. Ancak ülkemizde, hukuk sistemimizin uluslararası normlarla uyumlaştırılması yönünde adımlar atılmış olsa da uygulamada hala ciddi sorunlarımız var. Uluslararası sıralamalarda oldukça gerideyiz. Örneğin Dünya Ekonomik Forumu ‘Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alıyor. Bu kadar gerilerde yer almamızın nedeni ise kadınların istihdama, siyasete ve karar alma mekanizmalarına katılımının düşük olması” diye konuştu.
AYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASIAYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASI39. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın kazananları ödüllerini aldı Aydın Doğan Vakfı tarafından 39’uncusu düzenlenen ve her yıl dünyanın dört bir yanından karikatür sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni 14 Kasım’da Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. Törende Polonya’dan Pawel Kuczynski’ye birincilik, Kolombiya’dan Elena Ospina’ya ikincilik, Türkiye’den Halit Kurtulmuş Aytoslu’ya üçüncülük ödülü verildi. Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar özel ödülün sahibi olan Oğuzhan Çiftçi’ye takdim edilirken, Türkiye’den Muhammet Şengöz’e Çin Halk Cumhuriyeti’nden Xiaoqiang Hou ve Polonya’dan Zygmunt Zaradkiewicz’de başarı ödülü verildi. Ödül töreninde konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın bu yıl 39.’cusunu gerçekleştirmekten büyük gurur duyuyoruz. Uluslararası çapta saygınlık kazanmış, her yıl binlerce eserin değerlendirildiği, çizimlerin çok kıymetli ustalar tarafından büyük bir titizlikle seçildiği bu yarışma çok özen, emek ve kararlılık gerektiriyor. Son yıllarda yarışmamıza gönderilen eserlerin çoğunluğu, küresel problemlere odaklanıyor. Çizgi en eski ve en değerli iletişim aracı. Karikatür sanatının eşsiz ifade biçimiyle hayatımıza ışık tuttuğunu görüyoruz. Üstelik hiç söze başvurmadan, çizginin sessiz ama evrensel gücüyle ortaya konan eserlerle buluşuyoruz” dedi.
ÇAY RİTÜELLERİ VE BİLMENİZ GEREKENLERÇAY RİTÜELLERİ VE BİLMENİZ GEREKENLERÇay eksperi, "Tea Chef" markası kurucularından, çay tadımcısı ve Türk çay kültürünü hem ülke içinde hem de yurt dışında tanıtmaya gönül vermiş bir uzman olan Aytül Turan ile Zeynep Omay konuştu. Ritüellerin, sohbetlerin içeceği çay hakkında bilmeniz gerekenler bu söyleşide...
KENTİN MİCHELİN YILDIZLARIKENTİN MİCHELİN YILDIZLARIMichelin Rehberi'nde Türkiye’den sadece İstanbul’da birkaç restoran yer alıyordu. Bu yıl, İzmir ve Bodrum da rehbere dahil edildi. 9 Kasım 2023 tarihinde, heyecanın dorukta olduğu bir organizasyonla İstanbul, İzmir ve Bodrum’un Michelin Türkiye seçkisinde yer alan ve yıldız kazanan restoranları açıklandı. Son zamanlarda çok duyar olduk, Michelin Rehberi ve yıldızlarını… Türkiye’de sadece İstanbul’da birkaç restoran seçkide yer alıyordu. Bu yıl, İzmir ve Bodrum da rehbere dahil edildi. 9 Kasım 2023 tarihinde, heyecanın dorukta olduğu bir organizasyonla İstanbul, İzmir ve Bodrum’un Michelin Türkiye seçkisinde yer alan ve yıldız kazanan restoranları açıklandı. Ödül töreninde Michelin Rehberi Direktörü Gwendal Poullennec, İzmir ve Bodrum’la ilgili olarak “Michelin Rehberi ailesine kayda değer derecede etkili bir şekilde giriş yapan İzmir ve Bodrum’da ekiplerimiz, bu iki bölgeyi birbirinden ayıran farklılıklardan özellikle çok etkilendi. Yerel kökler, bölgeye olan bağlılık ve yerel üreticilerle kurulan güçlü bağların, İzmir ve çevresinde seçkiye giren restoranların çoğunun paylaştığı ortak özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Michelin Yeşil Yıldızı’nın bölgedeki üç restorana verilmesi, bu güçlü bağlılığı kanıtlıyor. Bodrum ise gastronomik açıdan bütünleyici bir konsept sunuyor: Sahilde lüks ve uluslararası mekanlar yer alırken, Bodrum’un merkezi özellikle pitoresk, erişmesi kolay, küçük ve bağımsız restoranlara ev sahipliği yapıyor” diye konuştu. Poullennec, İstanbul için de “Müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul mutfak seçkisinin cazibesine kapıldı. Karma kültüre sahip bir dünya şehri olan İstanbul, klasik Türk meyhanelerinden, son moda veya uluslararası restoranlara, aynı zamanda tam anlamıyla bir mutfak deneyimi sunan rahat restoranlara kadar oldukça zengin bir gastronomik panoramaya sahip. İkinci seçkiye bu yıl eklenen 2 yeni MICHELIN Yıldızı da dahil olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmış 24 yeni restoranın yer aldığı 2024 Seçkisi, aynı zamanda gelenekleriyle de gurur duyan cesur şefler neslinin yönlendirdiği gastronomi standartlarındaki yükselişi de gözler önüne seriyor” dedi. Önce gastronomi dünyasında büyük prestij sağlayan bu ödüllere bakalım. İşte İzmir’in ödülleri: Vino Locale Urla 1 Michelin yıldız, Yeşil Yıldız, Michelin Sommelier ödülü (ilk kez bu yıl verilmeye başlanan bir ödül) Od Urla, 1 Michelin Yıldız, Yeşil Yıldız Teruar Urla, 1 Michelin Yıldız Hiç Urla, Yeşil Yıldız, Bib Gourmand Beğendikabi Urla, Bib Gourmand Adil Müftüoğlu, Bib Gourmand Ayşa Boşnak Börekçisi, Bib Gourmand Tavacı Recep Usta, Bib Gourmand LA Mahzen, Bib Gourmand Bodrum’da; K, 1 Michelin Yıldız Maçakızı, 1 Michelin Yıldız İki Sandal Bodrum, Bib Gourmand Otantik Ocakbaşı, Bib Gourmand İzmir’den Amavi, Sota Alaçatı, Levan, Pizza Venedik, Kasap Fuat ve İsabey Bağevi tavsiye edilen işletmeler arasında yer alırken Bodrum’dan; Orkide Balık, Kısmet Lokantası, Orfoz Restoran, Loft Elia, Zuma Bodrum, İsola Manzara, Tuti, Sait, Kurul Bitez, Hakkasan Bodrum, Bağarası, Malva, Sia Eli, Ent Restoran ve Dereköy Lokantası tavsiye edilen işletmeler arasında yer aldı.
AMY WINEHOUSEAMY WINEHOUSERock müziğin ilahı Kurt Cobain, Jimmy Hendrix, dünyanın en iyi blues müzisyenlerinden Robert Johnson, Rolling Stones’un kurucusu Brian Jones, rock and roll’ün öncülerinden Jim Morrison, "Pice of My Heart" ile kalplerde yerini bulan Janis Joplin , en son da tüm zamanların en iyi seslerinden Amy Winehouse… Hepsi birbirinden değerli sanatçılar dünyaya, sevenlerine 27 yaşında veda ederek, "27’ler Kulübü" diye anılan lanet kulübün bir parçası oldu. "27’ler Kulübü"nün son üyesi Amy Winehouse her şeyi çok erken yaşadı. İlk amatör müzik grubunu kurduğunda henüz 10 yaşındaydı. Prestijli Sylvia Young Theatre School’a 12 yaşında kabul edildi, içkiye bu yaşta, antidepresan kullanmaya 13 yaşında başladı. 16 yaşında okulun kurallarına uymadığı gerekçesi ile kovuldu, ancak sınıf arkadaşının gönderdiği demosu beğenilince bu yaşta Island Universal’in sanatçıları arasına girdi. 20 yaşında dünya onu tanıdı, o 27 yaşında ölümü…
ÇALTILIDEREDE SULAK ALAN BETONA BOĞULDUÇALTILIDEREDE SULAK ALAN BETONA BOĞULDUAliağa Çaltılıdere Köyü'ndeki sulak alanda 10 yıldır yapılmak istenen İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifinin inşaat çalışmaları gece gündüz devam ediyor. Işık Teoman, "Şimdi kuşlar nereye gidecek" diyor.
MONTİANO MİSTRALMONTİANO MİSTRALMonreve Grup, turizm yatırımlarına Montiano Alaçatı’nın ardından şimdi de İzmir’de açılan ikinci şubesi, Montiano Mistral ile devam ediyor. Grubun gelecek planları arasında ise Monreve Torbalı ve Monreve Patisserie var.
NURİ BİLGE CEYLANNURİ BİLGE CEYLANNuri Bilge Ceylan çektiği filmlerle gündem olmayı sürdürüyor. Raşel Rakella Asal'ın "Nuri Bilge Ceylan sinemasında yabancılaşmış ve yalnızlaşmış birey" başlıklı yazısı kültür sanat sayfalarımızda...
ÇOCUK KİTAPLARIÇOCUK KİTAPLARIKitap sayfamızda bir değişiklik yaptık ve ülkemizde yeni yayınlanan çocuk kitaplarına yer verdik.