MAYISHAZIRAN2025 Yayın Kurulu
İmece
İzmir Life: imecenin en güzel örneklerinden biri... Bahar ve yaza giriş sayımız biraz gecikti ama her zaman olduğu gibi "dolu dolu" bir dergi sizi bekliyor. İmecenin en güzel örneklerinden biri olarak üretilen İzmir Life siz değerli okurlarına layık olma gayretini sürdürüyor. Aylin Nazlıaka, TED Ankara Koleji ve ODTÜ İktisat mezunu. Harvard Üniversitesi'nde "Yükselen Liderler" programını tamamladı. Siyasete adım attıktan sonra, özellikle gençlerin ve kadınların eşit fırsatlara ulaşabilmesi için çalıştı. Hayvanlara ve doğaya olan sevgisi, spora verdiği destek ve aldığı sayısız ödülle tanıdığımız Aylin Nazlıaka ile söyleşiyi Gülhan Berkman Yakar yaptı. Dericilikle uğraşırken ailenin bir kolu Florida'dan Tinos Adası'na göçtü. Büyük İzmir yangınını tam ortasında yaşadılar. Soyadı Kanunu ile “Epik” olsalar da ata yadigârı “Corsini”den vazgeçmediler. Yeniden Kökler dizimizin bu sayıdaki konuğu: Epik Ailesi. Nedim Atilla gezi yazısında bizi Rodos’un en güneyinde bulunan Halki, Karpathos ve Astipalia ya da Türkçe adlarıyla Herke, Kerpe ve İstanbulya adalarına götürüyor. Bu yıl "Bir Enginar, Bin Lezzet" söylemi ile 25-27 Nisan tarihleri arasında yapılan “Uluslararası Urla Enginar Festivali”, konusunda uzman konuşmacılar, müzik dinletileri, atölyeler, benzersiz tarifler, leziz yemekler ve özel etkinlikler ile bir hayli renkli geçti. Ayırt edici özellikleri tescillenerek yerel coğrafi işaret ile korunan Urla Sakız Enginarı yetiştiricisi İlker Çapacı ve oğlu Efe Çapacı ile Zeynep Omay konuştu. Nedim Atilla Sürdürülebilirlik Köşesi'nde "Susuz yaza hazır olalım!" diyor. Veriler, özellikle Ege Bölgesi’nde durumun dramatik boyutlara ulaştığını gösteriyor. Manisa, İzmir, Denizli gibi illerde yağış miktarındaki azalma yüzde 80’i aştı. Tarımsal üretimde Türkiye’nin öncü bölgelerinden biri olan Ege, suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde ciddi bir açlıkla karşı karşıya. Üzümden zeytine, pamuktan sebzeye kadar birçok üründe verim düşüşü yaşanması kaçınılmaz görünüyor. İzmir, 7-11 Mayıs tarihlerinde renkli bir yolculuğa tanık oldu. Geçen yıl büyük ilgiyle karşılanan İAAF İzmir – Sanat ve Antika Fuarı bu yıl daha da zenginleştirilmiş içeriğiyle sanatseverlerle buluştu. Sanat fuarlarının sanat dünyasındaki yerini ve önemini DEMOS Fuarcılık sahibi Sebahattin Aslan ile Ebru Kaşlı konuştu. Tius Bar 12 ay açık olması nedeniyle Çeşme'de yaşayanlar tarafından el üstünde tutulan, küçük, sempatik ve konumu nefis bir mekan... Tius Bar'ın şifrelerini Müge Kuralı ile sohbetimizde öğrendik... Zeynep Omay'ın Gastronomi Köşesi'nde bu ayın sohbet konukları; Ayşegül ve Kerem Alsan... Urla'nın gastronomi ve sanat dünyasının üyeleri... Keyifli, bilgi dolu bir sohbet... Nisan 2019'da Notre Dame Katedrali'ni kasıp kavuran yangın, yakın Fransız tarihinin en sarsıcı olaylarından biriydi. Raşel Rakella Asal bu anıt ibadethanenin tarihi ve restorasyon öyküsünü yazdı. Doç. Dr. Meltem Öztürk, mini minnacık dev bir kadın olarak tanımladığı İzmirli ressam Hasbiye Balkan'ın öyküsünü anlatıyor. Yakın'dan dosyamızda Hasan Karaca'nın yazar konuğu; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İstatistik bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışan beş edebiyat dergisinde öyküleri yayınlanan Muhammet Oğuzhan Yalçın. Kitap seçkimi sakın ihmal etmeyin. Bunaltan yaz sıcaklarında buluşmak üzere...
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.