NİSAN 2019 Her mevsim bahar olsa dedik bu ülkede... Örneğin; ilkbahar, yazbahar, sonbahar, kışbahar diyebilsek... İzmir life kentin özgürlük kokan sokaklarında dolaşmaya devam ediyor hala...
YÜZÜLEBİLİR BİR KÖRFEZYÜZÜLEBİLİR BİR KÖRFEZProf. Dr. Doğan Yaşar: "Körfeze kirli su akışı tamamen önlense 1 yıl içinde yüzülebilir hale gelir" Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim görevlisi Prof. Dr. Doğan Yaşar’la İzmirlilerin hayallerini süsleyen yüzülebilir Körfezi, kentin doğal zenginliklerini ve denizlerimizde bizi bekleyen sorunlarını konuştum. İzmir Life okurları için hayli aydınlatıcı bilgiler aldım. Prof. Dr. Doğan Yaşar:"Körfez’de sirkülasyon sorunu yoktur, İç Körfez’e temiz su girişi sağlanırsa, bir yıl sonra rahatlıkla İnciraltı’ndan denize girmeye başlarsınız. Sonrasında güney sahilleri, öncelikle İnciraltı’ndan başlayarak yavaş yavaş doğuya doğru plajlayarak yeniden eski günlerine kavuşturulabilir" diyor. Keyifle okumanız dileğiyle...
10 NUMARA PROJE10 NUMARA PROJEİzmir'de üreticinin yüzü "10 numara" proje ile gülüyor İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi, Yaygınlaştırılması ve Islahı" projesi kapsamında kırsaldaki dar gelirli vatandaşlara 10 bin hayvan dağıttı. Yavrularla birlikte bu sayı 20 bine yaklaştı. Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta girdiği darboğaza karşın, İzmir'de ülkenin diğer kentlerinden çok farklı bir süreç yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 15 yıldır uyguladığı kırsala destek politikası meyvelerini vermeye başladı. Kooperatiflere verilen destek sonucu başta süt, fidan ve çiçek üretiminde artık dünya piyasalarına açılan İzmirli üretici, tarım üretimini ülke ortalamasından 2,5 kat fazla büyütmeyi başardı. Tarım alanında onlarca farklı projeyi hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kırsal bölgelerinde başlattığı dar gelirli ailelere ücretsiz hayvan dağıtımını ise 3 yıldır başarıyla sürdürüyor. Hayvan varlığı ikiye katlandı İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar, küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi konusunda Karaburun, Urla, Kınık, Beydağ, Bergama, Kiraz, Seferihisar, Selçuk, Menderes ve Ödemiş ilçelerinde 3 bine yakın üreticiye yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvan dağıttı. Dağıtım yapılan üreticilere hayvancılık konusunda çağdaş ve bilimsel yöntemlerin uygulanması için eğitim programları da uygulandı. Büyükşehir Belediyesi birimleri, dağıtımların ardından projenin sağlıklı uygulanması için denetimleri de sürdürdü. Gerçekleşen doğumlarla birlikte proje dahilindeki üreticilerin sahip olduğu mevcut küçükbaş hayvan sayısı 20 bine yaklaştı. Büyükşehir Belediyesi, son olarak proje kapsamında eğitimlerini tamamlayan Dikilili 97 üreticiye toplam 348 adet Kıvırcık, Sakız, Maltız ve Saanen cinsi küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirdi. Kiraz, Bayındır, Tire, Aliağa, Kemalpaşa ve Torbalı ilçelerinde küçükbaş hayvan taleplerine ilişkin başvurular alınırken, Beydağ ve Ödemiş ilçelerinde düzenlenen yetiştiricilik eğitimlerini başarıyla tamamlayan 310 üreticiye de 1.234 adet küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirileceği bildirildi.
MADAM MARTA AMATİMADAM MARTA AMATİMadam Marta Amati, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan İzmir’e… Rita Ender, İzmir’de yıllarca yaşadığı sokağa komşu çalıştığım, matbaaya ve simit fırınına giderken her gün evinin önünden geçtiğim ama artık basamaklarına oturup serin akşam üzerleri keman çalmadığından kulağıma ne yazık notaları ulaşamayan Madam Marta Amati’yi anlatmış bize… Biz İzmirli hemşerilerine… Kitabın adı Madam Amati, fotoğraflar Berge Arabian tarafından çekilmiş. Aras Yayınları’ndan çıktı. Galata’da Schneidertempel Sanat Merkezi’nde bir sergi düzenlendi hem kitap hem de Madam Amati anlatıldı. Serginin ikinci rotası, Nisan ayında İzmir. İnsan komşularını, komşularının izlerini daha özenli saklamalı diye düşünmeden edemedim sergiyi gezerken… Karataş’taki Beth İsrael Sinagogu’nun ikinci katı, kadınlara ayrılan bölüm 2007 yılında sinagogun 100. yılında küçük bir bellek mekânı olarak kurgulanmış, İzmirli Yahudi Cemaatini anlatan bilgi, belge, fotoğraf ve dini objeler sergilenmeye başlanmıştı. Rita Ender oradaki ahşap orgun üzerinde, keman çalan, hafif kambur, “yaşını başını almış” bir kadın fotografı görür, çerçevenin hemen altında “Madam Marta Amati” adını okuyunca merak eder: “Kimdi Madam Marta Amati? Fotoğrafı neden oradaydı?”
EKSPERTİZ MERKEZİ RAPORUEKSPERTİZ MERKEZİ RAPORUNisan 2019'dan itibaren ikinci el araç alış satış işlemlerinde gerekli belgelere, yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu hale gelecek. İkinci el otomobil satışlarında kilometre düşürme, aracın hasarını gizleyerek satma gibi nedenlerle tüketicilerin yaşadığı sorunlara karşı bir takım yenilikler getiriliyor. Konuyla ilgili olarak Tüv Süd D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger sorularımızı yanıtladı.
BEYLER'DE GELECEKBEYLERBeyler sokaklarına eski günlerini yeniden yaşatma gayretleri... Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın kolonya imalâthanesi yeniden yaşatıldığı, günümüzde tuvalet olarak kullanılan "Ekmekçibaşı Lokantası" benzeri sokaklara çok yayılmamış yiyecek içecek mekanlarının olduğu, tarihi dokunun yeniden canlanmasını istediğimiz üç Beyler Sokağı'ndayız. Önce biraz geçmişe dönelim sonra da dileklerimizi iletelim...
SOİREE Ayın MekanıSOİREESoirée; Deniz kenarında çiçek bahçesi Çoğunlukla yeme içme mekanlarının bulunduğu Konak Pier AVM'de deniz kenarında bir çiçek bahçesi olan Soirée Restoran konuklarına lezzetlerin yanı sıra huzur vaat ediyor. Soirée'nin deneyimli şefleri menüyü dünya ve Türk mutfağının lezzetleri ile donatmış. Kahvaltıdan soğuk ve sıcak başlangıçlara, salatalardan pizzalara, beyaz ve kırmızı et yemeklerinden balık çeşitlerine kadar neredeyse yok yok bu menüde... Soirée, kendisini "şehrin en iyisi" söylemiyle tanımlayarak iddiasını ortaya koyuyor. Kahvaltı 37 TL (Tek kişilik) Otlu Omlet 20 TL Sürk Mezesi 15 TL Geyik Başı Mezesi 15 TL Mütebbel 18 TL Paşa Mezesi 15 TL Soğuk Et Tabağı 70 TL Mozarella Domates Tabağı 25 TL Kırmızı Soğan Çorbası 19 TL Bouillabaise Balık Çorbası 25 TL. Karadeniz Usulü Yaprak Sarma 21 TL Keçi PeynirliGirit Salata 37 TL 5 Peynirli Pizza 39 TL Porçini Mantarlı Risotto 41 TL Sebzeli Piliç Şiş 39 TL Paşa Mezesi 15 TL Kuzu İncik Tandır 61 TL Hamsi Dolma 36 TL Sakızlı Künefe 26 TL Soirée Konak Pier AVM, 19L Atatürk Caddesi Konak Telefon 232.425 7000 info@soiree.com.tr www.soiree.com.tr Web: SOİREE
BLUEBELL GASTROPUB Ayın MekanıBLUEBELL GASTROPUBBlueBell GastroPub: Mutfağı mükemmel bir pub İzmirli genç girişimci Pınar Yazıcı, tasarladığı “BlueBell GastroPub" İzmir Bostanlı’da açıldı. Mekan mutfağı sağlam bir Pub olarak öne çıkıyor. Menüsünde "Blue's Kitchen", "Ortaya", "Ekmek Arasında", "Salatalar" ve "Tatlılar" bölümlerinde özel lezzetler bulunan BlueBell GastroıPub'da; "Tabaklarımızdaki malzemeleri geleneksel yöntemler dışında kullanmaya devam ediyoruz. Pancarı turşu yapmak yerine, tarçın ile fırınlıyoruz" diyen şef Ercan Aydın kendine özgü ekmek ve sıcak sunumlarını misafirleriyle buluşturuyor. Blue Bell’de Barmen Can Güneli, orijinal tütsülenmiş kokteylleriyle misafirlerine keyifli sürprizler hazırlıyor. Gece 02.00'a kadar açık olan BluBell, kısa zamanda bir müdavim kitlesi yaratmış görünüyor. Bostanlı takılmak için keyifli bir mekana daha kavuştu. Ekmek arası kokoreçten Mac&Cheese'e kadar değişik lezzetler sunan mekanı gidip görmekte fayda var. Antrikotlu Salata 42 TL Pancar Peynir Salata 32 TL Sebzeli Çıtır 22 TL Izgara Dana Sosis 28 TL Mac&Cheese 29 TL Bell Burger 28 TL BBQ Kanat 26 TL Duble Kokoreç 27 TL Patates kızartması 14 TL Churros Tatlı 17 TL. BlueBell GastroPub Cemal Gürsel Caddesi 470/1B, Bostanlı Karşıyaka Telefon 533.748 5767 • 535.303 8976
TURGUTLULU MEHMET SABRİTURGUTLULU MEHMET SABRİCumhuriyetin Ziraat Vekili Turgutlulu Mehmet Sabri 4 Mart 1925 Üçüncü İsmet Paşa Hükümeti cumhuriyetin bütün önemli aydınlanmacılarını içinde barındırır. Daha önce bu dergide kendilerine yer ayırdığımız kişilerden Tevfik Rüştü Aras (Dışişleri), Mahmut Esat Bozkurt (Adalet), Hamdullah Suphi Tanrıöver (Milli Eğitim) gibi önemli bakanlıklara imza atarken bu yılki temamız olan tarımdaki cumhuriyet aydınlanması kimliğinin adı bu kabinede Mehmet Sabri (Toprak) Bey’dir. Mehmet Sabri Bey, Milli Mücadele’nin iletişim kahramanıdır aslında. 24 Ağustos 1337 tarihli Garp Cephesi Kumandanı İsmet imzalı telgraf şöyledir: “Posta ve Telgraf Müdürü Umumisi, Sabri Beyefendi Hazretlerine, muharebe umurunun hüsnü tanzimi ile memur ve malzemenin ikmal ve itmamı hususunda her veçhile ibzal buyurulmuş olan muaveneti âlilerine hassaten teşekkür ederim.”
KEÇİ KALESİ'NE YOLCULUKKEÇİ KALESİTarihin esintileriyle Keçi Kalesi’ne yolculuk Uzun zaman oldu sırt çantamla birlikte doğa yürüyüşü yapmayalı. Hayat şartları dağlarla arama set çekse de kavuşacağım anın özlemiyle yanıp tutuşuyordum. Yağan yağmurların ardından güneşli bir günde, tabiatın uyanışına dokunmak için Kaçkar Kültür Gençlik ve Spor Derneği’nin her Pazar yaptığı doğa yürüyüşlerinin “Keçi Kalesi” etkinliğine gitmeye karar verdim. Daha önceki Keçi Kalesi maceramda arkadaşımın yarı yolda zirveye çıkmayacağını anlayınca, grup tırmanırken onları beklemek üzere papatyalar ve kekik kokuları arasında seyri sefa etmiştik. Bu defa zirve hayalimi gerçekleştirmek için derneğimizle birlikte yola çıktık. Tarih içerisinde yolculuk yapmak üzere Efes – Mimas Yolu içerisinde bulunan Keçi Kalesi maceramız başladı. Halk arasında anlatılan bir hikâye nedeniyle Keçi Kalesi olarak bilinen kale Selçuk ilçesi Belevi Köyü yakınlarında, Alaman Dağı zirvesinde...
CAROLİNE DAVİDCAROLİNE DAVİDFransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David: "Tarihi ve kültürel dokusunu hala sürdürebilen şehirleri seviyorum." Önümüzdeki Ağustos görev süresi dolduğu için İzmir’den ayrılacak olan Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David, sanatla iç içe geçen yaşamının ona yansıyan zarafetini tüm doğallığıyla taşıyor.
İZMİR'İN ESNAF LOKANTALARIİZMİRİzmir’in esnaf lokantaları bir başkadır. Dünden bugüne yaşayan esnaf lokantalarımızı tespitte zorlanmadım dersem yalan olur. Benim çocukluğumun Basmane İnci Lokantası, Yeşilova Paçacısı İsmet Usta, Selanik Lokantası-Süleyman Akar, Ekmekçibaşı Lokantası, Hüseyin Sabuncuoğlu, Şükran Lokantası, Turgutlu Çorbacısı, Beslen Lokantası, Cumhuriyet Lokantası, Borsa Lokantası yoklar artık. İzmir’i “avucunun içi gibi” bilen biri olarak seçtiğim tüm lokantaların mutfaklarını gördüm, müdavimleri ile hasbihal ettim. Esnaf lokantası seçimimde; en az 15 yıldır hizmet veriyor olmak şartımı tavizsiz uyguladım. Vıcık-vıcık tanıtımlardan ve görsellerden uzak durdum. “Pide/kebap/döner/köfte salonları” ile sokak lezzetçilerini tasnif dışı tuttum. Onları “es” geçmeye gönlüm razı olmamakla birlikte; söğüşçü, kokoreççi, şambalici, börekçi, ballı yoğurt-ekmekçi, sandviççi, şerbetçi, seyyar ustalarımızın da esnaf milletinin “midesi” üzerindeki haklarını teslim ve kabul ediyorum. Öngörüm şudur ki; ticari kaygılarla garson yerine self servise geçip çay ikramı koymak, yemek çeki/kartı üzerinden dejenerasyona meyletmek, AVM’lerde şube açmak, akşam servisi koymak, menüye kimliksiz (pizza, ne idiği belirsiz salata çeşitleri, dondurulmuş gıdalar) yiyecekler eklemek vb. tuzaklara düşmeden, geleneksel Türk yemekleri ile 2. ve 3 kuşaklara intikal eden esnaf lokantaları İzmir’in “yüz akı” müesseseleri olarak ilelebet yaşayacaklardır. Esnaf lokantası, ruhu olan mekândır çünkü. Şair Ahmet Haşim (1884-1933)’in patlıcan dolması uğruna öldüğü rivayettir. Hadi biraz da biz ölelim. Eski köye yeni adetleri kaldırmaz bu mevzu. Yarım ekmek arası dönere tav olanlara yer yoktur bu mekânlarda! Buyurun bakalım esnaf lokantalarımıza... Afiyetler olsun, şifalar olsun efendim!.
ARDAN ÖZMENOĞLUARDAN ÖZMENOĞLUARDAN ÖZMENOĞLU: "Yetenek gizli bir duadır" Özgün baskı teknikleri, farklı materyal yüzeyleri, mekana özgü enstalasyonlar, transparan heykeller, iskambil kartlarında padişah portreleri, uçsuz bucaksız bir hayal gücü, sınır tanımaz bir çeşitlilik. Çağdaş Sanatın önemli isimlerinden Ardan Özmenoğlu’nu bu tanımlamayla başlayabilirsiniz. Ama anlatabilir misiniz? İşte orası şüpheli; uçan kuştan, yüzen balıktan, pencereden bağıran kadından etkilenen, yeteneğin gizli bir dua olduğuna inanan, içindeki sonsuz enerjiyi eserleriyle izleyicilerine yansıtmayı başaran bir sanatçı O. New York sanat çevrelerinin önemli simalarından biri. Contemporary İstanbul çağdaş sanat fuarının katılımcı sanatçılarından aynı zamanda. Yurt içinde ve dışında onlarca solo sergi açmış fuarlara katılmış. Ama İzmir’de sergi açmamış henüz. İstedik ki Ardan Özmenoğlu’nu İzmir Life sayfalarından tanıtalım. İşlerinin fotoğraflarını görüp söyleşimizi okuyunca eminiz İzmir’de sergi açmasını isteyenler arasına katılacaksınız.
BORNOVA'DA ŞEHİR TİYATROSUBORNOVABornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Onur Erdoğan: "Tiyatro bizim için bu kentin yaşamında rol almak demek" İzmir'de gösteri sanatının temeli olan tiyatro sahneleri giderek çoğalıyor. Çoğu oyun salonu nun doluluk oranları da yükselmeye devam ediyor. Başarılı çalışmalarını 1992 yılından beri sürdüren ve 2007 yılında ise yeni bir yapılanmaya giden Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Onur Erdoğan ile tiyatronun çalışmaları üzerine konuştuk...
İSTANBUL KEDİLERİİSTANBUL KEDİLERİİstanbul Kedileri Sokak hayvanlarına destek oluyor Sosyal medya her zaman negatif etkileriyle gündeme geliyor. Ancak bazen de “iyi ki sosyal medya var” diyebileceğimiz olaylara da şahit oluyoruz. Cats of Istanbul gibi… Sokak hayvanlarının refahına yönelik projeler geliştiren Rana Babaç Çelebi, Instagram’da #catsofistanbul etiketiyle paylaştığı kedi fotoğraflarıyla başladığı yolculuğunda bugün büyük bir kitleye ulaştı. The Economist, Wall Street Journal, TIME gibi prestijli yabancı yayınlarda yer alan Cats of Istanbul ile ilgili sorularımızı projenin kurucusu Rana Babaç Çelebi yanıtladı.
COCO CHANELCOCO CHANELFark ediliyorsa Chanel'dir... Giyim öyle bir gelişme gösterdi ki, insanların yaşam biçimi hakkında bilgi verebilecek en önemli göstergelerden biri oldu. Giyinmek, kendini göstermek ve hoşa gitmek anlayışı insanların her zaman ilgisini çekince “moda” kavramı birdenbire yaygınlık kazandı. Ne de olsa çağımızda görüntülerden oluşan bir alanda yaşıyoruz. Bu olgu 19. yüzyılda genellikle iç ve dış ortam için farklı giysilerde kendini gösteriyordu. Dış ortam her zaman zenginliğin, saygınlığın göstergesi olmuştu. Modaya uygun kadın denilince akla; gösterişli, dikkat çeken bir görüntü içinde abartılı kabarık eteği ve bu şatafatlı görüntüyü tamamlayan mücevherleri, kurdelesi, şalı ve şapkası akla gelirdi. Moda deyince akla ilk gelen bir isimden söz etmek istiyorum. Çağımıza damgasını vuran bir tasarımcıdan, kendi doğrularından hiçbir zaman taviz vermeyen bir stil ikonundan, devrin moda kavramını alt üst eden bir modacıyı Gabrille Coco Chanel’i size tanıtmak istiyorum. Adına birçok hayat ve servet feda edilen karşı konulamaz bir sevgili, ünü ve şöhreti hiçbir zaman ölçülememiş bir patroniçe, geçmişini peri masalına dönüştüren bir moda kraliçesini.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Güncel sayıya göz atın
AYIN MEKANLARI Nisan 2019 BLUEBELL GASTROPUB

BlueBell GastroPub: Mutfağı mükemmel bir pub İzmirli genç girişimci Pınar Yazıcı, tasarladığı “BlueBell GastroPub" İzmir Bostanlı’da açıldı. Mekan mutfağı sağlam bir Pub olarak öne çıkıyor. Menüsünde "Blue's Kitchen", "Ortaya", "Ekmek Arasında", "Salatalar" ve "Tatlılar" bölümlerinde özel lezzetler bulunan BlueBell GastroıPub'da; "Tabaklarımızdaki malzemeleri geleneksel yöntemler dışında kullanmaya devam ediyoruz. Pancarı turşu yapmak yerine, tarçın ile fırınlıyoruz" diyen şef Ercan Aydın kendine özgü ekmek ve sıcak sunumlarını misafirleriyle buluşturuyor. Blue Bell’de Barmen Can Güneli, orijinal tütsülenmiş kokteylleriyle misafirlerine keyifli sürprizler hazırlıyor. Gece 02.00'a kadar açık olan BluBell, kısa zamanda bir müdavim kitlesi yaratmış görünüyor. Bostanlı takılmak için keyifli bir mekana daha kavuştu. Ekmek arası kokoreçten Mac&Cheese'e kadar değişik lezzetler sunan mekanı gidip görmekte fayda var. Antrikotlu Salata 42 TL Pancar Peynir Salata 32 TL Sebzeli Çıtır 22 TL Izgara Dana Sosis 28 TL Mac&Cheese 29 TL Bell Burger 28 TL BBQ Kanat 26 TL Duble Kokoreç 27 TL Patates kızartması 14 TL Churros Tatlı 17 TL. BlueBell GastroPub Cemal Gürsel Caddesi 470/1B, Bostanlı Karşıyaka Telefon 533.748 5767 • 535.303 8976

SOİREE

Soirée; Deniz kenarında çiçek bahçesi Çoğunlukla yeme içme mekanlarının bulunduğu Konak Pier AVM'de deniz kenarında bir çiçek bahçesi olan Soirée Restoran konuklarına lezzetlerin yanı sıra huzur vaat ediyor. Soirée'nin deneyimli şefleri menüyü dünya ve Türk mutfağının lezzetleri ile donatmış. Kahvaltıdan soğuk ve sıcak başlangıçlara, salatalardan pizzalara, beyaz ve kırmızı et yemeklerinden balık çeşitlerine kadar neredeyse yok yok bu menüde... Soirée, kendisini "şehrin en iyisi" söylemiyle tanımlayarak iddiasını ortaya koyuyor. Kahvaltı 37 TL (Tek kişilik) Otlu Omlet 20 TL Sürk Mezesi 15 TL Geyik Başı Mezesi 15 TL Mütebbel 18 TL Paşa Mezesi 15 TL Soğuk Et Tabağı 70 TL Mozarella Domates Tabağı 25 TL Kırmızı Soğan Çorbası 19 TL Bouillabaise Balık Çorbası 25 TL. Karadeniz Usulü Yaprak Sarma 21 TL Keçi PeynirliGirit Salata 37 TL 5 Peynirli Pizza 39 TL Porçini Mantarlı Risotto 41 TL Sebzeli Piliç Şiş 39 TL Paşa Mezesi 15 TL Kuzu İncik Tandır 61 TL Hamsi Dolma 36 TL Sakızlı Künefe 26 TL Soirée Konak Pier AVM, 19L Atatürk Caddesi Konak Telefon 232.425 7000 info@soiree.com.tr www.soiree.com.tr SOİREE